Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Nasze wędzonki

Dodane przez Robert dnia 24.12.2013 01:28
#4

Moja sprawdzona receptura na solankę
składniki;
Mięsiwo
- karkówka,schab,boczek,szynka,łopatka,polędwiczka,golonka ,podgardle,pachwina,żeberka,kosci ,kurczak,tzw. ćwiartki kurczaka,pierś indyka,
Woda
sol peklowa
cukier
czosnek
kolendra
pieprz w ziarnach
jałowiec w ziarnach
goździki
listek
ziele ang
majeranek

1L.wody- 60g soli peklującej kupowanej na kg na targu
1 łyżeczka cukru
to tyle bo reszta zależna od tego co kto lubi

Wykonanie
Myje dokładnie mięsko pod bieżąca woda
Do naczynia -kamionka-gliniak-gar emaliowany
układam ciasno mięsiwo
Zalewam taka ilością wody by nic nie wystawało
Wyjmuje mięsiwo i wlewam wodę do pojemnika z podziałka
Juz wiem ile trzeba wody (zawsze zaokrąglam do góry np jak jest 1,3l to do 1,5L,a łatwiej wtedy przeliczyć sol

Po odmierzeniu wlewam z powrotem do kamionki i daje sol - cukier i resztę składników tak jak wyżej wedle gustu .
JA lubię dużo czosnku,jałowca,kolendry,
Wkładam do lodówki i trzymam min 10 dni
Ja nie używam większych kawałków mięsa niż 2kg ,jeszcze nigdy nie miałem tkz oczka (sine miejsce w środku wyroby spowodowane tym ze solanka nie dotarła do środka.