Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Nasze wędzonki

Dodane przez Jan Brzozowski dnia 23.12.2013 21:54
#1

Czas świąteczny, więc podaję mój sprawdzony od lat przepis na solankę do peklowania mięska, które chcemy uwędzić.

Do szynek i boczków solankę robię zawsze tak samo, to znaczy:

woda - ilość zależna od ilości szynek
sól peklowa - w zależności od ilości wody (na opakowaniu jest napisane, na ile litrów wody)
jarzynka - na oko
sól zwykła
czosnek - kilka ząbków
liść laurowy - 4 lub 5 sztuk
ziele angielskie - kilkanaście ziaren
majeranek - małą garść

Całą mieszaninę robię następująco:
Do wody wsypać odpowiednią ilość soli peklowej, jarzynki "na oko", dodawać zwykłej soli ciągle mieszając. Miarą nasycenia solanki jest jajko lub ziemniak, to znaczy wkładam jedno lub drugie do solanki i dodaję soli, dopóki jajko (lub ziemniak) nie zacznie odrywać się od dna. Następnie dodajemy resztę przypraw i możemy wkładać szyneczki. Należy pamiętać, aby były całe zanurzone w solance. Moczymy je od pięciu do ośmiu dni (zależy to od temperatury i wielkości szynki) następnie po wyjęciu płuczemy i obsuszamy. Następnie wędzimy na zimno lub gorąco, jak kto woli. Ja do wędzenia używam zwykłej beczki 200l.
Smacznego