Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Wyroby Łukasza
Dodane przez stan2010 dnia 04.09.2022 18:59
#1
Z taką 'bazą', to nawet bez kani będzie smakowało....
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 10.12.2022 21:48
#2
Jako że nazbierałem pierwszych Uszakow w tym roku to nie mogłem sobie odpuścić chińszczyzny z uszakami w roli głównej.
Grzyby mają delikatny smak i zapach jednak ta specyficzna faktura jest niesamowita, chrząstkowatość niczym tych grzybów się nie zastąpi , no chyba że świński uszy jak w salcesonie
Schab w cieście z mąki ziemniaczanej, miseczka uszaka, trochę posiekanych warzyw i sos z wody mąki ziemniaczanej, sosu sojowego, sosu ostrygowego, chili a no i jeszcze ryż jaśminowy z olejem sezamowym. Super szybkie danie jak z najlepszej chińskiej restauracji a pierwsze skrzypce grają uszaki z naszych rodzimych lasów i ta niesamowita tekstura tych grzybów.
Polecam i zachęcam do zbierania.
Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 10.12.2022 21:55
Dodane przez km73 dnia 11.12.2022 11:04
#3
Łukasz, ja to bym się pisał na już gotowe takie danie.
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 11.12.2022 13:01
#4
Maniek może kiedyś się nadarzy okazja, danie jak najbardziej plenerowe więc na jakimś wyjeździe integracyjnym do ogarnięcia
Dodane przez km73 dnia 13.12.2022 15:04
#5
Lukasz Ciesielski napisał(a
Maniek może kiedyś się nadarzy okazja, danie jak najbardziej plenerowe więc na jakimś wyjeździe integracyjnym do ogarnięcia
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 28.01.2023 16:21
#6
Dzisiejsze wypieki chlebek jak malowany
Dodane przez Jacek Bartnik dnia 28.01.2023 17:06
#7
Aż zgłodniałem .Zapodaj Łukasz jakiś przepis , jeszcze nie piekłem i chętnie bym spróbował.
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 28.01.2023 20:16
#8
Jacek przepis popularny chleb z Vermont z książki Hamelmana. https://youtu.be/IsupqPRA5oE filmik pokazuje wykonanie a w opisie odnośnik do przepisu.
Dodane przez km73 dnia 28.01.2023 23:08
#9
Ło Panie!
Do tego masło czosnkowe z ziołami prowalsaskimi i jest WYPAS!!! Mniam! Mniam!
Dodane przez Slawomir Tabor dnia 29.01.2023 07:54
#10
Do takiego chlebka to tylko golonka gotowana z warzywami z chrzanem .
Oczywiście golonka ze specjalnego świniaka ,,kryjaka '' wychodowanego bez certyfikatu UE w krzakach pasionego pokrzywami .
Pozyskana z uboju rytualnego .
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 13.04.2023 12:52
#11
Ostatnio obiecałem Mariuszowi przepis na słoninę która wielu z was miało już okazję próbować.
Akurat miałem już zapeklowaną i przyszedł czas były ja dokończyć
Niemam zdjęć od początku procesu, jednak sekretem mojego przepisu jest sparzenie surowej słoniny w wodzie o temperaturze 80 stopni do momentu aż się zrobi szklista, następnie odkładam ją do przestudzenia. Po tym zabiegu nacieram ją solą z kminkiem pieprzem oraz czosnkiem robię taka pastę w moździerzu i odstawiam na kilka dni.
W dniu wędzenia obtaczamy w mieszance papryk, 80% słodkiej i po 10% ostrej oraz płatki chili:
Wędzenie ciepłym dymem tak by nie przekraczać 60 stopni by przyprawy nie spłynęły.
Na koniec gotowa na chlebku swojskim koniecznie z dużą ilością cebuli
No i zapas na zlot gotowy
Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 13.04.2023 12:59
Dodane przez Jan Brzozowski dnia 14.04.2023 07:42
#12
Słoninka ekstra, na sam widok ślinka cieknie
Dodane przez km73 dnia 14.04.2023 12:54
#13
Pyszne widoki. Łukasz