Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Wyroby Łukasza

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 13.04.2023 12:52
#51

Ostatnio obiecałem Mariuszowi przepis na słoninę która wielu z was miało już okazję próbować.
Akurat miałem już zapeklowaną i przyszedł czas były ja dokończyć
sumowapasja.pl/images/imagehost/14058f733e5e7d687a1ac817219c5194.jpg

Niemam zdjęć od początku procesu, jednak sekretem mojego przepisu jest sparzenie surowej słoniny w wodzie o temperaturze 80 stopni do momentu aż się zrobi szklista, następnie odkładam ją do przestudzenia. Po tym zabiegu nacieram ją solą z kminkiem pieprzem oraz czosnkiem robię taka pastę w moździerzu i odstawiam na kilka dni.
sumowapasja.pl/images/imagehost/2557d91433b6864baf9641b95b62b571.jpg
W dniu wędzenia obtaczamy w mieszance papryk, 80% słodkiej i po 10% ostrej oraz płatki chili:
sumowapasja.pl/images/imagehost/8b1bbec99af713553319a7d37194dccd.jpg
Wędzenie ciepłym dymem tak by nie przekraczać 60 stopni by przyprawy nie spłynęły.
sumowapasja.pl/images/imagehost/d8008c4603916fdf41cf209962703d89.jpg

Na koniec gotowa na chlebku swojskim koniecznie z dużą ilością cebuli &

sumowapasja.pl/images/imagehost/381f4eaa2f56715ee201c29d699b121d.jpg

No i zapas na zlot gotowy T

sumowapasja.pl/images/imagehost/f50c4aa70c5d8f9caf5187544f84722d.jpg

Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 13.04.2023 12:59