Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 13.04.2023 12:52
#51
Ostatnio obiecałem Mariuszowi przepis na słoninę która wielu z was miało już okazję próbować.
Akurat miałem już zapeklowaną i przyszedł czas były ja dokończyć
Niemam zdjęć od początku procesu, jednak sekretem mojego przepisu jest sparzenie surowej słoniny w wodzie o temperaturze 80 stopni do momentu aż się zrobi szklista, następnie odkładam ją do przestudzenia. Po tym zabiegu nacieram ją solą z kminkiem pieprzem oraz czosnkiem robię taka pastę w moździerzu i odstawiam na kilka dni.
W dniu wędzenia obtaczamy w mieszance papryk, 80% słodkiej i po 10% ostrej oraz płatki chili:
Wędzenie ciepłym dymem tak by nie przekraczać 60 stopni by przyprawy nie spłynęły.
Na koniec gotowa na chlebku swojskim koniecznie z dużą ilością cebuli
No i zapas na zlot gotowy
Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 13.04.2023 12:59