Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 10.12.2022 21:48
#42
Jako że nazbierałem pierwszych Uszakow w tym roku to nie mogłem sobie odpuścić chińszczyzny z uszakami w roli głównej.
Grzyby mają delikatny smak i zapach jednak ta specyficzna faktura jest niesamowita, chrząstkowatość niczym tych grzybów się nie zastąpi , no chyba że świński uszy jak w salcesonie
Schab w cieście z mąki ziemniaczanej, miseczka uszaka, trochę posiekanych warzyw i sos z wody mąki ziemniaczanej, sosu sojowego, sosu ostrygowego, chili a no i jeszcze ryż jaśminowy z olejem sezamowym. Super szybkie danie jak z najlepszej chińskiej restauracji a pierwsze skrzypce grają uszaki z naszych rodzimych lasów i ta niesamowita tekstura tych grzybów.
Polecam i zachęcam do zbierania.
Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 10.12.2022 21:55