Fora partnerskie
Ostatnio dodane fotki
Nasz Banner
Translate
Logowanie
Aktualnie online
NASZ FANPAGE
Zobacz temat
MarekS |
Dodany dnia 29.10.2023 20:49
|
![]() Początkujący ![]() Miejscowość: Sadlinki Postów: 5 Data rejestracji: 24.10.2023 |
Dobry wieczór, chciałbym podpytać kolegów, czy idę w dobrą stronę, czy też błądzę i zostanę "skorygowany" i sprowadzony na dobrą drogę ![]() Chodzi mi o zakup sprzętu, dwa zestawy do wędkowania z brzegu (takie same) i jeden zestaw do spiningu też z brzegu. Nie mam pontonu ani łódki (pewnie w przyszłości trzeba będzie coś pomyśleć) a więc sprzęt musi być dostosowany do łowienia z brzegu (rzeka Wisła, okolice Kwidzyna). Po przeczytaniu, obejrzeniu filmów itp. mój wybór padł na wędkę; MadCat Green Heavy Duty 300cm, 200 -400g cw I kołowrotki (jeden z tych dwóch); Dam Quck 3MC 9000FD Penn Slammer 760 Do spiningu wybrałem, ale też i otrzymałem poradę, że zestaw; MadCat Black Spin 270cm 40 -150g cw i do tego kołowrotek Penn Spinfisher VI 4500 będzie dobry. Nie są to "sztywne" wybory, jeżeli wskażecie koledzy jakiś inny sprzęt, to też jak najbardziej do przemyślenia. Na pewno wspólnie dojdziemy do dobrego rozwiązania. Zachęcam Was do udziału przy wyborze i z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Marek |
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 30.10.2023 11:00
|
![]() Tetryk III ![]() Miejscowość: Jadów Postów: 6043 Data rejestracji: 21.06.2013 |
Może do stacjonarnego łowienia wybierz multiplikatory nie muszą być z górnej półki . Bez zacinania nie ma łapania. Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku. Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją a PZW w szczególności . |
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 30.10.2023 11:57
|
![]() Właściciel strony ![]() Tetryk I ![]() Miejscowość: Kąkolewo-Leszno Postów: 4704 Data rejestracji: 22.06.2013 |
Do spinningu niekoniecznie musi być spinfisher ostatniej generacji, z powodzeniem możesz kupić używany spinfisher V. Kosztuje trochę mniej, a jakość praktycznie ta sama. Natomiast do stacjonarki rozmiar 760 według mnie jest stanowczo za mały, ja bym wybrał minimum 9500, a nawet 10500. Plecionka minimum 0,5 lepsza będzie 0,6. Życzę wszystkim sumów 2+ pozdrawiam, Tetryk I ![]() |
|
|
MarekS |
Dodany dnia 30.10.2023 13:29
|
![]() Początkujący ![]() Miejscowość: Sadlinki Postów: 5 Data rejestracji: 24.10.2023 |
Dziękuję Koledzy za pierwsze podpowiedzi. Jeżeli chodzi o multiplikatory, to nie brałem ich pod uwagę ze względu, że nigdy ich nie używałem - poczytam, pooglądam. Jeżeli chodzi o wyższe modele Penna, to wezmę je pod uwagę, wolę kupić raz a dobrze, niż zmieniać. Koledzy a co z wędkami, te co podałem mogą być, czy też może coś innego-mocniejszego!? Pozdrawiam, Mzrek |
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 30.10.2023 22:06
|
![]() Właściciel strony ![]() Tetryk I ![]() Miejscowość: Kąkolewo-Leszno Postów: 4704 Data rejestracji: 22.06.2013 |
Jest wielu producentów, zarówno bardziej, jak i mniej znanych. Zresztą, kije niekoniecznie muszą być dedykowane do połowu sumów, z powodzeniem nadają się do tego również kije morskie. Trzeba też zwrócić uwagę na akcję kija, jednym odpowiada taki o akcji szczytowej, innym o akcji parabolicznej. Ważny jest też ciężar wyrzutu, do stacjonarki powinien mieć 400 - 500 gram. Ja mam do stacji kije Kogha Viper Catfish, które przy holu mniejszych ryb wydają się być sztywne, dopiero na większych rybach pokazują, na co je stać. Życzę wszystkim sumów 2+ pozdrawiam, Tetryk I ![]() |
|
|
MarekS |
Dodany dnia 31.10.2023 12:21
|
Koledzy a może wędki Never Crack CATFISH BOAT 3,2m 250-1000g - WFT!? - znalazłem tutaj przychylne opinie na forum odnośnie tych kijków. Wiem, że ilu wędkarzy tyle opinii, każdemu podoba się coś innego, ale czy dla początkującego te wędki będą dobre do metod stacjonarnych z brzegu i "wybaczą" brak doświadczenia? Pozdrawiam, Marek |
|
Przejdź do forum: |