Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie online

· Goście: 2

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 2,435

· Najnowszy użytkownik: rradiw


NASZ FANPAGE

Zobacz temat

 Drukuj temat
stan2010
Z taką 'bazą', to nawet bez kani będzie smakowało....
Pozdrawiam I
 
Lukasz Ciesielski
Jako że nazbierałem pierwszych Uszakow w tym roku to nie mogłem sobie odpuścić chińszczyzny z uszakami w roli głównej.
Grzyby mają delikatny smak i zapach jednak ta specyficzna faktura jest niesamowita, chrząstkowatość niczym tych grzybów się nie zastąpi , no chyba że świński uszy jak w salcesonie D
sumowapasja.pl/images/imagehost/668dc6d77d858bd964738bc69915b7d6.jpg
sumowapasja.pl/images/imagehost/2a6309db1f9c9c4d5ba9e7219e136d1a.jpg
Schab w cieście z mąki ziemniaczanej, miseczka uszaka, trochę posiekanych warzyw i sos z wody mąki ziemniaczanej, sosu sojowego, sosu ostrygowego, chili a no i jeszcze ryż jaśminowy z olejem sezamowym. Super szybkie danie jak z najlepszej chińskiej restauracji a pierwsze skrzypce grają uszaki z naszych rodzimych lasów i ta niesamowita tekstura tych grzybów.
sumowapasja.pl/images/imagehost/a2179f5e7a3267cde9691957f3f3a944.jpg

Polecam i zachęcam do zbierania.
Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 10.12.2022 21:55
 
km73
Łukasz, ja to bym się pisał na już gotowe takie danie. U
Pozdrawiam,
Maniek2, km73

Night Hunter
 
Lukasz Ciesielski
Maniek może kiedyś się nadarzy okazja, danie jak najbardziej plenerowe więc na jakimś wyjeździe integracyjnym do ogarnięcia D
 
km73
Lukasz Ciesielski napisał(aM

Maniek może kiedyś się nadarzy okazja, danie jak najbardziej plenerowe więc na jakimś wyjeździe integracyjnym do ogarnięcia D


I I I
Pozdrawiam,
Maniek2, km73

Night Hunter
 
Lukasz Ciesielski
Dzisiejsze wypieki chlebek jak malowany
sumowapasja.pl/images/imagehost/c37de056b206ba944f90b84138d14988.jpg
sumowapasja.pl/images/imagehost/e6467f00a7ad1c83c4f3d59cec0b2e1e.jpg
 
Jacek Bartnik
Aż zgłodniałem .Zapodaj Łukasz jakiś przepis , jeszcze nie piekłem i chętnie bym spróbował.
 
Lukasz Ciesielski
Jacek przepis popularny chleb z Vermont z książki Hamelmana. https://youtu.be/IsupqPRA5oE filmik pokazuje wykonanie a w opisie odnośnik do przepisu.
 
km73
Lukasz Ciesielski napisał(aM

Dzisiejsze wypieki chlebek jak malowany
sumowapasja.pl/images/imagehost/c37de056b206ba944f90b84138d14988.jpg
sumowapasja.pl/images/imagehost/e6467f00a7ad1c83c4f3d59cec0b2e1e.jpg


Ło Panie!
Do tego masło czosnkowe z ziołami prowalsaskimi i jest WYPAS!!! Mniam! Mniam! III
Pozdrawiam,
Maniek2, km73

Night Hunter
 
Slawomir Tabor
Do takiego chlebka to tylko golonka gotowana z warzywami z chrzanem .I
Oczywiście golonka ze specjalnego świniaka ,,kryjaka '' wychodowanego bez certyfikatu UE w krzakach pasionego pokrzywami .
Pozyskana z uboju rytualnego .
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją a PZW w szczególności .
Urodziłem sie w komunie .Trochę pożyłem i umrę w kolorowej komunie .
 
Lukasz Ciesielski
Ostatnio obiecałem Mariuszowi przepis na słoninę która wielu z was miało już okazję próbować.
Akurat miałem już zapeklowaną i przyszedł czas były ja dokończyć
sumowapasja.pl/images/imagehost/14058f733e5e7d687a1ac817219c5194.jpg

Niemam zdjęć od początku procesu, jednak sekretem mojego przepisu jest sparzenie surowej słoniny w wodzie o temperaturze 80 stopni do momentu aż się zrobi szklista, następnie odkładam ją do przestudzenia. Po tym zabiegu nacieram ją solą z kminkiem pieprzem oraz czosnkiem robię taka pastę w moździerzu i odstawiam na kilka dni.
sumowapasja.pl/images/imagehost/2557d91433b6864baf9641b95b62b571.jpg
W dniu wędzenia obtaczamy w mieszance papryk, 80% słodkiej i po 10% ostrej oraz płatki chili:
sumowapasja.pl/images/imagehost/8b1bbec99af713553319a7d37194dccd.jpg
Wędzenie ciepłym dymem tak by nie przekraczać 60 stopni by przyprawy nie spłynęły.
sumowapasja.pl/images/imagehost/d8008c4603916fdf41cf209962703d89.jpg

Na koniec gotowa na chlebku swojskim koniecznie z dużą ilością cebuli &

sumowapasja.pl/images/imagehost/381f4eaa2f56715ee201c29d699b121d.jpg

No i zapas na zlot gotowy T

sumowapasja.pl/images/imagehost/f50c4aa70c5d8f9caf5187544f84722d.jpg
Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 13.04.2023 12:59
 
Jan Brzozowski
Słoninka ekstra, na sam widok ślinka cieknie M
Życzę wszystkim sumów 2+ pozdrawiam, Tetryk I U
 
km73
Pyszne widoki. Łukasz I
Pozdrawiam,
Maniek2, km73

Night Hunter
 
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.08
18,472,475 unikalne wizyty